Sadetakin Suojassa Etusivu Marsut Omistaja Näyttelyt Poikueet Myynnissä Linkkilista Yhteystiedot Image Map

maanantai 28. lokakuuta 2013

Genetiikkakurssi II ja uusi parivaljakko

Aikaisemmin mainitsin, että en ole jättämässä genetiikan jatko-kurssia väliin mistään hinnasta ja sainpa pidettyä sanani! Toissa lauantai kului rattoisasti SMY:n järjestämällä genetiikan jatko-kurssilla, genetiikkakurssi II:sella. Kurssi järjestettiin Helsingissä ja kurssin kouluttajana oli Oululainen Almond's kasvattaja Lea Rahtu-Korpela. Meitä oli harmittavan vähän paikalla, verraten alkeiskurssin kokoonpanoon.

Genetiikkakurssin toisen osan aiheena oli värigenetiikkaa ja värigenetiikan termit. Self, eli yksiväriset ja nonself, eli kuviolliset värit ja eri geenien vaikutus. Jokainen väri käytiin yksitellen ja perusteellisesti läpi ja ainakin minulle tuli sellainen fiilis, että pysyin hyvin kärryillä koko kurssin ajan ja tajusin marsujen värigenetiikkaa omalla tasollani hyvin.
Ensimmäinen kurssi oli mielestäni mielenkiintoisempi ja kosketti minua enemmän, koska kiinnostuksen kohteeni painottuu turkkirotuihin ja standardien perusteella juuri siihen turkin jalostamiseen, ei väriin. Vaikka eihän siitä olekaan mitään vikaa jos se värikin miellyttää silmää. Kuuluuhan se sanontakin, että "värillä on väliä". Samaisena päivänä myös Satukallion Ilmarinen lähti takaisin kotiinsa ja Kleopatra jäi hetkellisesti asumaan yksin omaan häkkiinsä.

Tilaukseni Feedcon Oy:ltä saapui Viime maanantaina. Olivat jättäneet säkit poissaollessani talon oven eteen vähin äänin, joten sisko ei ollut päässyt enää talosta ulos. :D Tilasin kaksi 12 kg Altromin kasvatusrehua eli nyt toivottavasti pellettiä meillä riittää edes joksikin aikaa!


Kleopatran tiineys 31 vrk
Kleopatran tiineys 38 vrk

Tiistaina erotin Piatin ja Amarylliksen ollessani viimein varma, että Amaryllis on tiineenä Piatille. Amaryllis muutti Kleopatran kanssa asumaan samaan häkkiin. Tytöt rupesivat oitis selvittelemään välejään ja pomoksi osoittautui Amaryllis, joka on kooltaan kookkaampi ja iältään vanhempi marsu. Voi sitä purun lentämisen määrää! Kleopatran ruhjeeton iho sai heti kokea kolauksen, sillä toisella ei ole kaverin tapaista turkkia suojaamassa talttahampailta. Amaryllis säilyi välienselvittelyssä ilman minkäänlaisia ruhjeita ja onnekseni voin sanoa, että tämäkin kaksikko elää nyt laumaelämää. Toivottavasti molempien tiineyksien jälkeen onnistun yhdistämään Kleopatran ja Amarylliksen Savannahin ja Valerian tytsylaumaan, mutta sitä suunnitelmaa pitää vielä myöhemmin tarkastella, että onko näin sitten parempi jatkaa.

Kleopatran naarmuuntunut iho desinfioinnin ja rasvauksen jälkeen
Parin tunnin päästä Kleopatra pystyikin jo näyttämään kivempaa naamaa.

Tiistaina tuli myös hankittua uusi keittiövaaka vanhan tilalle ja pääsin punnitsemaan mahojaan kasvattelevat tytsyt, joiden painon nousua olisin alusta lähtien halunnut seurata paremmin. Kleopatralla painoa oli 700 g ja Amarylliksellä 1099 g. Amarylliksen masu on kasvanut todella nopeasti ja saanut silmissäni Kleopatran masun näyttämään aika vaatimattomalta. Amarylliksen masu nimittäin kasvoi Kleopatran masun ohi oikealla rytinällä. Harmittaa kun en ole päässyt astumista havaitsemaan, mutta olen varma että astuminen on takuulla tapahtunut muutaman päivän sisällä parin yhdistämisestä. 

Nyt maanantaina, äsken otettu kuva ja naama näytti tältä. Väsynyt marsu ja pikku hiljaa parantuvat naarmut. Hiljaa hyvä tulee, Kleopatra. Parane pian!

Aiemmin olin hieman epävarma Amarylliksen tiinehtymisestä enkä oikein uskaltanut edes myöntää asiaa kellekään, sillä rupesin ajattelemaan että ajattelen ihan omiani.
Amaryllis on tiineenä ja vatsa on ISO. Keittiövaaka antoi eilen lukemaksi 1195 g, eli kokoajan ollaan nousu vaiheessa. Viime tiistain mittaukseen verrattuna painoa oli tullut lisää n. 96 g! Tällainen isovatsainen ja entistä nälkäisempi sheltie mamma jaksaa nopeasti lisääntyneestä painosta huolimatta olla eloisa, juosta ja hyppiä. On ihanaa seurata mammavatsaisen touhuja, vaikka liikkuminen ja oleminen alkaa olemaan päivä päivältä tukalaampaa Amaryllikselle.

Marraskuun puolella toivottavasti sheltie poikue näkee päivänvaloa. 

9 kommenttia:

 1. Voi kuinka ikävästi kävi :c kleopatralle pikaisia paranemisia! :) Onnea vaavimarsuille tai siis mahoille :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kleo rassukka. :c Heh, mammamasut kiittävät. ;D

   Poista
 2. mikä kaljurotta toi on :DDDD (ei pahalla, ihan söpö kuitenkin :D)

  VastaaPoista
 3. Pusuja kleopatralle! Kyllä se siitä paranee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kleopatra lähettää sinnekin pusuja mutta ei samoja! ;)

   Poista
 4. http://anjassblogg.blogspot.fi/2013/11/blogiarvostelut.html Blogiarvostelut tulleet! Onnea :)

  VastaaPoista

Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua, ja asiattomat kommentit poistetaan automaattisesti. Ethän siis vaivaudu käyttäytymään huonosti.