torstai 11. lokakuuta 2012

Tiesitkö, että lemmikit parantavat omistajansa terveyttä?

Minulla oli viime lukukautena tehtävänä tehdä äidinkielessä vaikuttava puhe itseäni koskettavasta asiasta. Tutkiskelin vanhaa vihkoani ja tielleni osui tämä kirjoitus. Pidin itse tätä suhkot hyvänä puheena, jonka pidin koko luokalle, joten ajattelin, että jaan tämän nyt teidän lukijoiden kesken tekstinä.

Tiesitkö, että lemmikit parantavat omistajansa terveyttä?
Asiaa on tutkittu paljon ja eri tutkimukset osoittavat että lemmikit parantavat omistajiensa hyvinvointia.

Esimerkiksi astmaa sairastaa kaikkiaan noin viisi pronsenttia lapsista. Usein astman yleistymisen syyksi on väitetty sisätiloissa pidettäviä lemmikkejä. Asia on kuitenkin toisin. Australian terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttaman tutkimuksen mukaan lemmikkieläinten pidolla (erityisesti vauvaiässä) on lasten astmaa ja allergioita ehkäisevä vaikutuksia.
Lyhyesti sanottuna lemmikit alentavat verenpainetta eli koirien ja kissojen omistajilla on muun muassa selvästi alhaisempi sydämen lyöntitiheys ja matalampi diastolinen verenpaine verrattuna lemmikittömiin kanssatovereihin. Lemmikeiden seura myös lievittää ahdistusta ja vähentää stressiä. Erityisesti myös koirien omistajat saavat hyöty liikuntaa. Yksinäisille ihmisille lemmikki on hyvä seuralainen, jonka hoitaminen tuo arkeen vaihtelua. Lemmikit tuovat myös syrjäytyneiden vanhusten elämään tarkoituksen ja antavat usein aihetta iloon ja nauruun.

Itse kuulun siihen vähemmistöön, jotka stressaavat ja stressaantuvat millon mistäkin asiasta. Yleensä kotiin päästyäni yritänkin saada itseni rentoutumaan lemmikeideni seurassa, jotta vähentäisin ja purkaisin päivän aikana keräämäni stressihormonit. Ajatus ilman lemmikeitä, ei onnistuisi minulta. En pystyisi päivääkään elämään jos taloudesta ei löytyisi vähintää yhtä lemmikkiä.

Onhan lemmikeissä myös paljon haittapuolia, ainakin joidenkin ihmisten mielestä, mutta enemmän ne ovat minulle tuoneet mukanansa kuin vain sitä rahanmenoa, vieneet vapaa-aikani ja hermoni, mutta siitä huolimatta nämä pienet 'perkeleet' ovat valaisseet päiväni ja saavat hymyn huulilleni pelkällä olemassaolollaan.

Opettaja piti aineestani, mutta hänen mielestään se olisi tarvinnut lisää pituutta ja nyt jälkeen päin ajatellen olen samaa mieltä hänen kanssaan. Käsin kirjoitettuna tosin tekstin sai näyttämään pitemmältä. ;)

8 kommenttia:

 1. Tosi hyvä! Mäkin tykkäsin. :)

  VastaaPoista
 2. Käväsimpä nyt katsomassa sun blogin ja kun aloin lukemaan postauksia, kiinnostuin todella! Sä kirjotat hyviä ja mielenkiintoisia postauksia, liityimpä lukijaksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, mukavaa kuulla näin piristäviä kommentteja blogista. Sait mut tosi iloiseksi. Kiitos paljon! :)

   Poista
 3. Siullakin on tosi kiva blogi ja hyvää tekstiä!
  Ryhdyin bloglovinin kautta lukijaksi :)

  - Riina
  http://kevaanpolku.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon!
   Kävinkin jo aikasemmin ihailemassa sun blogiasi. ;)

   Poista

Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua, ja asiattomat kommentit poistetaan automaattisesti. Ethän siis vaivaudu käyttäytymään huonosti.